Замовлення // +380 98 000 69 98

Графік роботи: Пн-Пт з 09:00-18:00

Простий рецепт карамелі із 4 ох інгредієнтів

Є велика кількість різноманітних способів, якими Ви можете зробити карамельний соус, але ми збираємось розповісти Вам про улюблений спосіб наших кондитерів. Цей спосіб вимагає небагато інгредієнтів, які ви ймовірно вже маєте в вашому холодильнику або їх легко знайти в магазині чи супермаркеті.

Що таке карамель?

Карамель — це сироп бурштинового кольору, виготовлений шляхом карамелізації цукру з подальшим додаванням в нього вершків і масла. Її можна використовувати для тортів, як глазур, а також як начинка для десертів.

Ось інгредієнти, з яких ми робимо карамель:

  • Цукор пісок: 1 ½ склянки
  • Вода: ⅓ склянки
  • Густі вершки (кімнатної температури): 225 мл.
  • Масло (кімнатна температура): ¾ склянки
  • Ароматизатори (за бажанням — ваніль, морська сіль, коньяк і т.д.).

    Дуже важливо, щоб ваші вершки і масло були при кімнатній температурі — або навіть трохи підігріті. Карамель погано реагує на різкі перепади температури і може прихопитись або розкришитись.

    Залиште масло на ніч, якщо можна, а якщо крем холодний, то злегка зігрійте його в мікрохвильовій печі.

інгредієнти для карамелі

Як зробити карамельний соус або солону карамель

Карамель дійсно легко зробити, це просто вимагає трішки Вашого часу. Головне нікуди не відходити під час приготування бо це займає всього близько 15 хвилин.

Ось кілька основних інструментів, які вам знадобляться, щоб зробити цей рецепт:

  1. Великий горщик
  2. Пензлик для тіста
  3. Вінчик для збивання
  4. Скляна банка або контейнер

карамель в банці

КРОК №1 - помістити цукор і воду в кастрюлю.

В каструлю залити воду та насипати цукор і перемішайте, щоб цукор не кристалізувався.

Найкраще використовувати каструлю світлого або білого кольору, щоб в процесі приготування можна було легко розрізняти колір цукру.

цукор та вода в каструлі

КРОК №2 - доведіть цукор до кипіння.

Поставте каструлю на високий вогонь та доведіть цукрову суміш до кипіння. Іноді протирайте бічні стінки каструлі водою, щоб запобігти утворення кристалів.

При необхідності періодично потрібно зчищати кристали цукру з бічних сторін каструлі. Будьте обережні та не занурте пензлик в киплячий цукор.

цукор кіпить

КРОК №3 - карамелізуємо цукор.

Продовжуйте готувати цукор, поки він не почне міняти колір. Це може зайняти від 5 до 10 хвилин в залежності від кількості цукру, розміру каструлі, температури і т.д.

Знову ж таки, краще всього використовувати каструлю світлого кольору, бо в темній каструлі буде важче помітити зміну кольору цукру і важче визначити, коли він буде готовий.

Кондитери рекомендують стежити за цукром весь час — як тільки він почне забарвлюватися, бо він може дуже швидко згоріти.

Коли цукор почне карамелізуватись і пожовтіє, можна трохи повернути каструлю, щоб змішати. Продовжуйте готувати, поки цукор не придбає приємний бурштиновий колір. Він почне дуже гарно пахнути.

Не допускайте, щоб він став занадто темним, бо він згорить і матиме гіркий смак.

цукор закіпає

КРОК №4 - збийте густі вершки.

Як тільки цукор придбає приємний бурштиновий колір, негайно вийміть каструлю з-під вогню і обережно збийте в (кімнатній температурі) густі вершки (влийте повільно та швидко збийте).

Сироп буде сильно пузиритися, тому будьте готові.

додаємо вершки до сиропу

КРОК №5 - додаємо масло

Після того, як всі вершки збиті, додайте вершкове масло (кімнатної температури) і збовтайте до тих пір, поки він не розтане.

додаємо масло

КРОК №7 - додаємо ароматизатори (за бажанням)

Якщо ви хочете додати трішки ароматів для своєї карамелі, то ароматизатори слід додавати та розмішувати саме на цьому кроці.

КРОК №8 - поставити на вогонь та кип’ятити

Поставте каструлю на вогонь і продовжуйте кип'ятити карамель протягом хвилини або двох. Але не кип'ятіть її надто сильно та довго, через те, що вона дуже загусне.

кіп'ятимо карамель

Крок №9 - нехай охолоне

У цей момент зніміть каструлю з нагріву і відставте в сторону, щоб вона охолола та карамель загусла.

Після охолодження її можна перенести в скляну або пластикову місткість. Ви можете залишити її при кімнатній температурі на ніч або покласти в холодильник, якщо будете зберігати її довше. Якщо ви зберігаєте карамель в холодильнику, вам, можливо, доведеться трохи підігріти її в мікрохвильовій печі, перш ніж використовувати.

охолоджуємо карамель

Скільки часу зберігається карамель?

  • При кімнатній температурі: день-два
  • В холодильнику: до двох тижнів
  • В морозильній камері: до 3 місяців

Перед використанням потрібно трохи нагріти карамель у мікрохвильовій печі. Це допоможе розрідити її, якщо вона пристала до стінок.

Кілька ключових речей для успіху при приготуванні домашньої карамелі:

  1. Використовуйте більший горщик, ніж ви думаєте.Карамель буде сильно пузиритись коли додасте крем та збільшиться в об’ємі у 4-5 разів.
  2. Добре розмішуйте дно каструлі. Це допомагає запобігти кристалізації цукру, руйнуванню карамелі та пригоранні.
  3. Не відводь очей від цукру. Як тільки він починає змінювати колір, він може дуже швидко згоріти. Спостерігайте за цукром, як яструб, коли він готується.
  4. Не намагайтеся приготувати карамель з холодним кремом або маслом. Вони повинні бути кімнатної температури. Карамель не добре реагує на різкі перепади температури, тому важливо, щоб вершки і масло додавали повільно і були кімнатної температури або тепліші.
  5. Не кип'ятіть сильно карамель після того, як додали вершки та масло. Це може призвести до відокремлення карамелі або вона надто загусне.
    Поводьтеся обережно. Не забудьте охолодити її, перш ніж скуштувати! Занурте ложку в гарячу карамель, дайте їй охолонути, а в же тоді куштуйте.

готова домашня карамель

Сподіваємось, що все це не злякало вас і не відштовхнуло від приготування власного карамельного соусу в домашніх умовах. Це дійсно дуже легко та займе всього 15 хвилин Вашого часу. Просто робіть все по інструкції.

Цей карамельний соус дійсно смачний і універсальний. Ви можете використовувати його як поливку для десертів, морозива, тортів або млинчиків. А дехто полюбляє його їсти ложкою прямо із банки))
Після того, як ви спробуєте це, вже більше ніколи не будете купувати карамель у магазині.